AKTUELNO

Izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor čestitao je danas Hrvatskoj godišnjicu Oluje, navodeći da je Hrvatska tom operacijom vratila suverenitet u otadžbinskom ratu, što je naišlo na kritike Srbije, ali i istoričara Holokausta.

Srbija je oštro kritikovala Izrael zato što je čestitao hrvatskoj godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, koju Hrvati slave kao Dan pobede, dok je Srbi smatraju pogromom, piše Tajms of Izrael.

- Ono što se tokom akcije Oluja desilo Srbima u Hrvatskoj, koji su tamo živeli vekovima je najveći egzodus jedne etničke grupe u Evropi posle Drugog svetskog rata - izjavio je ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević za taj list.

On je istakao da su čestitke onima koji slave taj pogrom protiv osnovnih humanih principa modernog drustva.

- To što čestitke dolaze od izraelskih predstavnika je više nego ironično i tužno - dodao je Stanojević.

Ranije danas izraelski ambašador u Zagrebu Ilan Mor objavio je na Tviteru čestitku povodom 24. Godišnjcice oluje u kojoj navodi da je Hrvatska tom operacijom vratila suverenitet u otadžbinskom ratu.

Efraim Zurof, istoričar Holokausta koji već dugo kritikuje Hrvatsku i druge istočnoevropske zemlje zato što odbijaju da se izjasne o svojim zločinima protiv Jevreja, ocenio je da je čestitka izraelskog diplomate bila nepotrebna.

- To je vrlo nesrećno saopštenje sa vrlo lošim ukusom s obzirom na to da je tokom Oluje došlo do masovnog proterivanja i da je skoro 200.000 Srba proterano iz svojih domova - rekao je Zurof za Tajms of Izrael i dodao da to nije konflikt u koji bi Izrael trebalo da se meša.

#Hrvatska

#Izrael

#Oluja

#ambasador

'